środa, 18 kwietnia 2018

Nalewka truskawkowa (stara receptura).



Jest to przepis naszych pradziadów, na idealną nalewkę z truskawek.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 0,5 kg
woda 250 ml (1 szklanka)
kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
wódka 0,5 l
spirytus 0,5 l

Wykonanie:

Dwa kilogramy bardzo dojrzałych truskawek przebrać i szybko umyć na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do gąsiorka. Wlać pół litra spirytusu i pół litra wódki razem wymieszanych. Pozostawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Po dłuższym trzymaniu małe pesteczki na owocach wytworzą goryczkę.  Po 24 godzinach nalew zlewamy. Owoce wycisnąć i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Przygotować syrop z pół kilograma cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Nalewkę delikatnie wlać do gorącego syropu, ciągle mieszając. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić w zimnej wodzie lub lodzie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Można zalać parafiną. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.


Czas przygotowania: 1 miesiąc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz