piątek, 20 kwietnia 2018

Panierowane bitki z fileta z kurczaka, ziemniaki i fasolka szparagowa.



Panierowany filet z kurczaka podany z ziemniakami i smażoną fasolką szparagową. Polecam.


Składniki:

filet z kurczaka połowa
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
fasolka szparagowa biała 15 dag
fasolka szparagowa  zielona 15 dag

Wykonanie:

Filet dzielimy na 2 połówki, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej, wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy, tłuczemy. Ziemniaki wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony filet i wcześniej ugotowaną, podsmażoną na maśle z bułką tartą fasolkę szparagową.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz