niedziela, 22 kwietnia 2018

Gulasz wieprzowy z ziemniakami i ostrą papryczką.



Gulasz wieprzowy podany z ziemniakami i ostrą, marynowaną papryczką czereśniową. Polecam.


Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
cebula 3 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
seler połowa małego
sól
pieprz ziołowy
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone 5-6 ziaren
liść laurowy 2 szt.
woda 1 litr
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
koncentrat pomidorowy 100 ml
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
papryczki czereśniowe, marynowane
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy, lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę doprawioną majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy litr wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 30 minut. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki układamy na około talerza, w środek wlewamy gulasz z mięsem. Na środek kładziemy papryczkę czereśniową, ziemniaki dekorujemy zieloną natką pietruszki.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz