niedziela, 1 kwietnia 2018

Polędwice z dorsza duszone w warzywach.



Polędwice z dorsza duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Polecam jako przystawkę z pieczywem.

Składniki:

polędwica z dorsza 50 dag
marchew 1 szt
Włoszczyzna suszona 2 łyżki
cebula 2 szt.
pomidory krojone 1 puszka
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki

Wykonanie:

Ryby rozmrażamy na sicie i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew ścieramy przez duże oczka, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, pomidory krojone, liście laurowe, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami do smaku. Jak warzywa będą miękkie kończymy duszenie. Do pojemnika wkładamy uduszone warzywa, warstwę usmażonej ryby i całość przykrywamy pozostałą częścią uduszonych warzyw. Po ostudzeniu wkładamy pojemnik do lodówki. Podajemy jako zimną przystawkę z pieczywem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz