Sernik z galaretką agrestową. Polecam.
Składniki:
Spód:
biszkopty
Masa serowa:
twaróg 1 kg
cukier puder 8 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30 % 250 ml zimna
mleko 100 ml
żelatyna 4 łyżki
Góra:
galaretka owocowa agrestowa 2 szt
Wykonanie:
Spód:
Biszkopty wykładamy na spodzie tortownicy okrągłej o średnicy 25 cm.
Masa serowa:
Do zmielonego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Żelatynę moczymy w wodzie, czekamy aż zrobi się z niej taki placek galaretowy, rozpuszczamy ją w gorącym mleku, studzimy i ostudzoną wlewamy do masy serowej. Całą masę serową mieszamy, wykładamy na dno wyłożone biszkoptami, równamy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. W między czasie rozpuszczamy galaretki owocowe i studzimy. Ostudzone galaretki jak zaczną gęstnieć to wylewamy je na wierzch masy serowej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy sernik z formy, kroimy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz