niedziela, 1 kwietnia 2018

Sernik na zimno z galaretkami agrestowymi.



Sernik z galaretką agrestową. Polecam.


Składniki:

Spód:

biszkopty

Masa serowa:

twaróg 1 kg
cukier puder 8 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30 % 250 ml zimna
mleko 100 ml
żelatyna 4 łyżki

Góra:

galaretka owocowa agrestowa 2 szt

Wykonanie:

Spód:

Biszkopty wykładamy na spodzie tortownicy okrągłej o średnicy 25 cm.

Masa serowa:

Do zmielonego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Żelatynę moczymy w wodzie, czekamy aż zrobi się z niej taki placek galaretowy, rozpuszczamy ją w gorącym mleku, studzimy i ostudzoną wlewamy do masy serowej. Całą masę serową mieszamy, wykładamy na dno wyłożone biszkoptami, równamy i wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. W między czasie rozpuszczamy galaretki owocowe i studzimy. Ostudzone galaretki jak zaczną gęstnieć to wylewamy je na wierzch masy serowej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy sernik z formy, kroimy i konsumujemy.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz