Rurki zrobione z ciasta francuskiego, nadziane kremem mascarpone. Polecam do porannej lub popołudniowej kawy.
Z podanego przepisu wychodzi 20 rurek.
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
krem mascarpone
jajko 1 szt. do posmarowania
cukier trzcinowy do posypania
Krem mascarpone:
200 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
aromat waniliowy
Przygotowanie kremu:
Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.
Wykonanie rurek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki. Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 15-20 minut, do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam foremki od rurek. Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej kawy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz