niedziela, 8 kwietnia 2018

Sakiewki z farszem chorizo, pieczarkami, papryką i żółtym serem.



Sakiewki pieczone są z ciasta francuskiego. Do ich nadzienia użyłam farszu z meksykańskiej kiełbasy chorizo, żółtego sera, papryki słodkiej i pieczarek. Polecam.


Składniki:

ciasto francuskie XL 1 opakowanie
farsz z kiełbasy chorizo 15 dag
pieczarki 4 szt. małe
papryka czerwona kawałek
ser żółty 3 plastry o grubości 0,5 cm (pokrojone w kostkę)

Składniki na 1,3 kg farszu do kiełbasy meksykańskiej chorizo:

Do zrobienia sakiewek będziemy potrzebować tylko 15 dag farszu.


Farsz smażymy na patelni.

Studzimy.


karczek wieprzowy 1 kg, schłodzony i pokrojony w 2 cm kostkę
chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
ocet jabłkowy 60 ml
czosnek 5-6 zębów
ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
oregano 1 łyżka
sól 20 g
pieprz czarny 1 łyżeczka  (tłuczone w moździerzu)
kumin 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania farszu: 

Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników. Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin).

Wykonanie sakiewek:

Rozwijamy ciasto, kroimy na 4 równe części 10 x 25 cm. Każdą część nacinamy do połowy prostokąta, na drugą połowę nakładamy usmażony schłodzony farsz, pieczarki pokrojone drobno, żółty ser pokrojony w kostkę i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Drugą, ponacinaną częścią ciasta nakrywamy część ciasta z ułożonym na niej farszem, zlepiamy widelcem złącza ciasta. Zrobione sakiewki przekładamy razem z papierem na blaszkę, każdą smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 20-25 minut (w zależności od piekarnika), do ładnego zarumienienia się sakiewek.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz