wtorek, 3 kwietnia 2018

Schab wieprzowy, suszony w ziołach.


O tej wędlinie nie będę się rozpisywała, spośród wędlin dojrzewających jest najsmaczniejsza, po prostu jest super. Idealna na kanapki, bardzo proste jest jej wykonanie i jest tania. Polecam.


Składniki:

schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
cukier 1/2 szklanki
sól 1/2 szklanki + 15 g soli peklowej
gaza wyjałowiona 0,5 m x 0,5 m
przędza wędliniarska do osznurowania

Przyprawy:

2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu


Wykonanie:

Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy  przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.


Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn.



Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy  przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.




Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki.







Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. 



Schab po 10 dniach.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz