środa, 4 kwietnia 2018

Tradycyjna sałatka warzywna.



Królowa wszystkich przyjęć i świąt.

Składniki:

ziemniaki 2 szt.
seler mały połowa
marchew 1 szt.
ogórki kiszone 2 szt.
jajka kurze 3 szt.
por zielona część
zielony groszek marynowany 1 mała puszka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
musztarda 2 łyżeczki
oliwa z pestek winogron 50 ml
majonez 2 łyżki

Wykonanie sałatki:

Ziemniaki ze skórą, marchew i seler myjemy i gotujemy do miękkości. W między czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy drobno zieloną część pora. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Wszystkie krojone składniki umieszczamy w misce. Ugotowane ziemniaki, marchew i seler studzimy, obieramy ze skórek i kroimy również w kostkę, umieszczamy w misce. Kroimy w kostkę ogórki kiszone, groszek odcedzamy z wody na sitku i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy, solimy pieprzymy, dodajemy oliwę, musztardę i majonez, mieszamy i umieszczamy w pojemniku. Pojemnik zakrywamy i wstawiamy sałatkę do lodówki na około 2 godziny żeby odpoczęła.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz