środa, 11 kwietnia 2018

Warkocze z parówką.



Przekąska do piwa, podajemy na ciepło z ulubionym sosem.

Składniki:

ciasto drożdżowe
parówki 3 szt.
jajko do posmarowania
sól
czarnuszka do posypania

Przepis na ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:



Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie warkoczy:

Z ciasta wałkujemy placek z którego wycinamy 3 prostokąty w które zawiniemy po parówce w każdy. Po zawinięciu końcówki sklejamy a parówkę kroimy w 2 centymetrowe kawałki, zlepionego ciasta nie tniemy. Kawałki parówek odkręcamy z ciastem raz w jedną stronę raz w drugą stronę. Zlepione końcówki ciasta możemy porozcinać. Zaplecione warkocze układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 20 minut.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz