wtorek, 8 maja 2018

Fasolka z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym.



Fasola Jaś z kiełbasą, suszonym schabem, boczkiem i podgardlem wędzonym w sosie pomidorowym.


Składniki:

fasola Jaś 40 dag
kiełbasa śląska 40 dag
boczek wędzony 10 dag
podgardle wieprzowe wędzone 20 dag
suszony schab 1 garść cienkich płatków
włoszczyzna suszona 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 ml
pomidory krojone z puszki 1 opak.
czosnek 4 ząbki
cebula czerwona 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i podgardle kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy suszony schab, listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku, pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz