środa, 30 maja 2018

Kiełbasa ziemniaczana.



Kiełbasa ziemniaczana jest to potrawa o niepowtarzalnym smaku, którą można polubić lub nie. Przyrządzana  jest w wielu kuchniach narodów słowiańskich - litewskim, białoruskim, ukraińskim i polskim. Dziś serwowana jest w wielu restauracjach, a to dlatego, że jest bardzo smaczna, pieczona lub smażona. 

Składniki:

ziemniaki 9 szt.
cebula 1 szt.
wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
sól 1 płaska łyżka
majeranek 1 łyżka
jelito wieprzowe cienkie 1,5 m

Wykonanie:

Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek. Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy. Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie. Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz