środa, 2 maja 2018

Tort śmietankowy.



Tort z owocami truskawki i wiśni, przełożony kremami o smaku tiramisu i śmietankowym.


Składniki:

biszkopt 3 plastry
krem śmietankowy
krem o smaku tiramisu
powidła śliwkowe
wiśnie z nalewki
truskawki 12 szt.
herbata z cytryną do nasączania biszkoptów

Wykonanie:

Biszkopt:

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

8 jajek
16 dag cukru
24 dag mąki

UWAGA:

Na 1 jajko dajemy: 2 dag cukru, 3 dag mąki tortowej. Stary , sprawdzony przepis z cukierni  Pozostawienie w piekarniku mu nie zaszkodzi.
Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie biszkoptu: 












Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!). Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Krem:

krem śmietankowy 1 opak.
krem o smaku tiramisu 1 opak.



Kremy przygotowujemy w oddzielnych pojemnikach, według instrukcji na opakowaniu.

Wykonanie tortu:

Nasączamy herbatą placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek. Na warstwę wiśni nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu śmietankowego. Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu śmietankowego i nakładamy krem o smaku tiramisu na boki ciasta, dokładnie rozsmarowujemy. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami truskawek na bokach tortu a na górze robimy kwiatuszek z plasterków truskawki. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz