wtorek, 1 maja 2018

Ciasto z wiśniami, rabarbarem i czarnymi jagodami.



Ciasto wieloowocowe, troszkę z procentami.


Wykonanie:

miseczka 1 większa:

Ucieramy:

2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

Stopniowo dodajemy i mieszamy:

1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka

miseczka 2 mniejsza:

Poniższe składniki mieszamy:

2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatek do wyrobionego ciasta:

1 szklanka wiśni z nalewek
1 szklanka rabarbaru z nalewek
0,5 szklanki czarnych jagód

Wykonanie:

Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz