Ciasto wieloowocowe, troszkę z procentami.
Wykonanie:
miseczka 1 większa:
Ucieramy:
2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
Stopniowo dodajemy i mieszamy:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza:
Poniższe składniki mieszamy:
2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatek do wyrobionego ciasta:
1 szklanka wiśni z nalewek
1 szklanka rabarbaru z nalewek
0,5 szklanki czarnych jagód
Wykonanie:
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz