Wieprzowina w sosie, ziemniaki i papryczki, danie na ostro. Polecam.
Składniki:
wieprzowe mięso gulaszowe 40 dag
ziemniaki 6 szt
suszona włoszczyzna
cebula 1 szt.
olej 3 łyżki
sos sojowy ciemny 2-3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
woda 1,5 litra
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
ostre papryczki czereśniowe, marynowane
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
majeranek
papryka słodka mielona
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
Wykonanie:
Mięso solimy i smażymy na rumiany kolor. Zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone mięso a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Zeszkloną cebulę dodajemy do garnka, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki. Jeżeli mięso jest miękkie dodajemy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i podajemy z sosem i papryczkami ostrymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz