piątek, 29 czerwca 2018

Kaszanka paprykowa,bez krwi.



Pikantna kaszanka paprykowa, bez krwi, idealna do pieczenia i smażenia.

Składniki:

mięso wieprzowe (ścinki od schabu) 60 dag
kasza gryczana biała 2 szklanki
kasza jęczmienna perłowa 2 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
bulion mięsny 10 szklanek
sos z ostrych papryczek 100 ml
jelito wołowe proste 2 m

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 łyżeczka
liść laurowy pół łyżeczki
ziele angielskie pół łyżeczki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
pieprz cayenne 1 łyżeczka
majeranek 2-3 łyżki
sól do smaku

Wykonanie:

Mięso gotujemy w 10 szklankach wody z domową pastą rosołową. Po ugotowaniu studzimy i drobno rozdrabniamy. Rozdrobnione mięso wkładamy z powrotem do garnka oraz wszystkie suche przyprawy wraz z sosem z ostrych papryczek, zagotowujemy. W między czasie płuczemy kasze w zimnej wodzie, osączamy je z wody i dodajemy do gotującego się wywaru. Kasze gotujemy do momentu kiedy zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Wówczas kończymy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza ładnie nam dojdzie. Po 30 minutach mieszamy kasze i studzimy. W między czasie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie jelita wołowe. Ostudzoną kasze nadziewamy w jelita. Parzymy 30-40 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 10 minut. Kaszankę możemy piec, smażyć oraz spożywać na zimno.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz