Lato na talerzu, młode ziemniaczki w masełku i koperku, podane z kotletem mielonym, jajkiem sadzonym i surówką z pomidorów i sałaty.
Składniki:
Kotlety mielone:
mięso wieprzowe mielone 50 dag
bułka tarta 1 łyżka
jajko 1 szt.
cebula starta 1 łyżka
czosnek do smaku
sól
pieprz ziołowy
Młode ziemniaki w maśle i koperku:
młode ziemniaki 70 dag
masło 2 łyżki
koper drobno pokrojony
sól
jajka kurze 2 szt.
Surówka:
pomidor 2 szt.
sałata lodowa kawałek
sól
pieprz
jogurt naturalny 2-3 łyżki
Wykonanie:
Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek, jajko i cebulę, wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. W między czasie przygotowujemy z pomidorów i sałaty surówkę, doprawiamy pieprzem i solą dodajemy jogurt i mieszamy składniki. Młode,małe ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Wymyte gotujemy całe w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlewamy ich z wody, kładziemy na nich 2 łyżki masła, pokrojony drobno koper i mieszamy, tak żeby ładnie obtoczyły się w koperku. Smażymy jajka na sadzone. Tak przygotowane młode ziemniaki podajemy z kotletem mielonym, jajkiem sadzonym i surówką z pomidora i sałaty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz