niedziela, 24 czerwca 2018

Żeberka wieprzowe w marynacie miodowo-musztardowej.



Usmażone żeberka wieprzowe z marynaty miodowo-musztardowej z ziołami podane z młodymi ziemniakami i chrupiącą surówką letnią.


Składniki:

żeberka wieprzowe 70 dag
ziemniaki młode 8 szt.
musztarda 1 łyżka
miód pszczeli 1 łyżka
sól
pieprz ziołowy
majeranek

Surówka letnia:

sałata lodowa kawałek
rzodkiewki 10 szt
ogórek świeży 2 szt.
koper
jogurt naturalny 2-3 łyżki
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Wymyte, osuszone żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy i oprószamy majerankiem, dobrze wcieramy przyprawy. W szklance mieszamy miód z musztardą, nacieramy każdą porcję żeberka w mieszance miodu i musztardy. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy je na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Podlewamy troszkę wodą i dusimy do miękkości mięsa. W między czasie robimy surówkę z pokrojonych w plasterki rzodkiewek, ogórków i pokrojonej w kawałki sałaty lodowej. Dodajemy koper drobno pokrojony, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, dobrze mieszamy składniki. Dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy. Gotujemy ziemniaki, ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, posypujemy koprem i podrzucając mieszamy je w koprze. Usmażone żeberka podajemy z ziemniakami młodymi z koprem i surówką.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz