Panierowane plastry schabu smażone z zapiekanymi duszonymi pieczarkami z papryką , cebulą i serem podane z ziemniakami, mizerią z ogórków i ostrą papryczką czereśniową.
Składniki:
plastry schabu 2 szt.
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz ziołowy
żółty ser do posypania
koper
suszona papryka
papryczki czereśniowe 2 szt.
ziemniaki 6 szt.
Duszone warzywa:
pieczarki 6 szt.
cebula 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymyte pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobne kawałki, solimy pieprzymy i dusimy na patelni w 2 łyżkach oleju pod przykryciem. Dusimy do miękkości warzyw, kilkakrotnie mieszając. Uduszone warzywa przekładamy z patelni do miseczki a na patelni smażymy rozbite plastry schabu panierowane w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Jeżeli kotlety będą już gotowe, nakładamy na nie uduszone pieczarki z papryką i cebulą, posypujemy żółtym, startym serem i smażymy pod przykryciem aż rozpuści się ser. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i nakładamy na talerze, obok układamy usmażony kotlet, mizerię i papryczkę czereśniową. Posypujemy świeżym koprem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz