Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos podać z pieczywem lub ziemniakami. Polecam.
Składniki:
młoda kapusta 2 kg
wędzony boczek 30 dag
kiełbasa śląska 40 dag
pomidory krojone bez skórki 30 dag
pasta rosołowa 2 łyżki
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 szt.
Wykonanie:
Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy pastę rosołową liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapusta będzie miękka dodajemy pomidory, gotujemy kilka minut. Ugotowaną kapustę możemy podać z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koprem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz