Kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i surówką z pomidorów.
Składniki:
wieprzowe mięso mielone
ziemniaki 6 szt.
pomidory 4 szt.
cebula połowa
śmietana 18%
bułka tarta
czosnek 3 ząbki
majeranek
jajko kurze 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w kostkę, wymyte pomidory kroimy w plasterki,dodajemy sól,pieprz ziołowy i 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki mieszamy, wstawiamy do lodówki. Mięso doprawiamy solą, pieprzami, czosnkiem i majerankiem, wbijamy jajka i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy w gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy obrane, wymyte ziemniaki. ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy. usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią z pomidorów.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz