Ogórki lekko pod kiszone, kiszone 48 godzin. Są to ogórki dla osób lubiących tylko troszkę pod kiszone ogórki, które nie zdążyły wchłonąć dużo soli, tak zwane małosolne.
Składniki:
ogórek gruntowy 2 kg
łodygi kopru z baldachem
czosnek świeży połowa dużej główki
chrzan kawałek 10 cm
sól
woda
Wykonanie:
Ogórki myjemy w zimnej bieżącej wodzie. ucinamy końcówki. Garnek kamienny parzymy w gorącej wodzie. Ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. Na dno garnka układamy warstwę kopru, 2-3 ząbki czosnku z łuskami, czosnku nie obieramy, kroimy nawet łodygę. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy chrzan na dno garnka, warstwę ogórków i tak układamy warstwy do wyczerpania się ogórków. Zalewamy solanką do zakrycia ogórków. Ilość soli morskiej na 1 litr wody to 1 łyżka stołowa. Tak zalane ogórki w kamiennym garnku przykrywamy talerzem i ustawiamy garnek w temperaturze pokojowej 22-24 stopnie Celsjusza. Po okresie 48 godzin możemy je konsumować. Możemy po 48 godzinach wstawić garnek z ogórkami do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz