niedziela, 17 czerwca 2018

Ziołowy omlet z kiełbasą, pietruszką i papryką.



Omlety na poranne śniadanie. Z podanego przepisu wyjdzie 5 smacznych, sytych omletów o średnicy 17 cm.

Składniki:

cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
woda gazowana 1 szklanki
jajka kurze 3 szt.
soda pół łyżeczki
sól szczypta
papryka żółta 1/2
mąka 1 szklanka
sok z połowy cytryny
skórka z cytryny pół łyżeczki (starta)
curry 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
plastry grubej kiełbasy 3 szt. (pokrojone w kostkę)

Wykonanie:

Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy do zarumienienia się. Do miski wlewamy wodę gazowaną, wbijamy 3 jajka, dodajemy sól, sodę i mieszamy. Dodajemy startą na dużych oczkach żółtą paprykę, kiełbasę,  szklankę mąki, mieszamy, wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, curry, podsmażoną cebulę z czosnkiem (ostudzoną), natkę pietruszki, wszystkie składniki mieszamy. Omlety smażymy na tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz