poniedziałek, 18 czerwca 2018

Filet z kurczaka smażony w cieście.



Smażony filet z kurczaka marynowany w cieście z ziołami.


Składniki:

filet z kurczaka 1 cały
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
woda gazowana 1,5 szklanki
jajka kurze 3 szt.
soda pół łyżeczki
sól szczypta
papryka żółta 1/2
mąka 1 szklanka
sok z połowy cytryny
skórka z cytryny pół łyżeczki
curry 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki

Wykonanie:

Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy do zarumienienia się. Do miski wlewamy wodę gazowaną, wbijamy 3 jajka, dodajemy sól, sodę i mieszamy. Dodajemy startą na dużych oczkach żółtą paprykę, szklankę mąki, mieszamy, wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, curry, podsmażoną cebulę z czosnkiem (ostudzoną), natkę pietruszki, wszystkie
składniki mieszamy. Do wymieszanej mieszanki dodajemy pokrojone na połówki filety z kurczaka,
mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po półgodzinnym
schłodzeniu smażymy kawałki filetu na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz