czwartek, 5 lipca 2018

Chryzantema złocista.



Chryzantema złocista, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao. Wzorowałam się według przepisu autorskiego  Ralicy Marinovy


Składniki:

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 30 gram
8 łyżek oleju
żółtko 1 szt.
białko do posmarowania
czarnuszka do posypania środka
siemię lniane do posypania środka

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną połówkę ciasta dzielimy na 6 równych kawałków. Z połowy ciasta przygotowujemy okrąg o średnicy 25 cm i umieszczamy go na przygotowanej blasze. Z każdego kawałka ciasta z drugiej, podzielonej na 6 kawałków połowy formujemy wałek, wałkujemy go na pas o szerokości 10 cm i długości 40 cm. Robimy nacięcia w środku każdego paska, składamy go po długości na pół i układamy po krawędzi okrągłego placka na blasze. I tak robimy z pozostałymi paskami które układamy tak jak ślimak, do wyczerpania pasków. Środek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką oraz siemieniem lnianym. Całość przykrywamy pieluszką tetrową lub ściereczką i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty placek smarujemy białkiem i pieczemy na środkowej półce, grzałki góra-dół 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do ładnego zarumienienia się placka. Upieczony placek studzimy na kratce. Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz