czwartek, 5 lipca 2018

Sztuka mięsa, ziemniaki, sos i marynowane papryki.



Duszone plastry schabu podane z ziemniakami polanymi sosem oraz marynowaną papryką słodką.


Składniki:

plastry schabu 2 szt.
ziemniaki 8 szt.
marynowane papryki słodkie 1 słoiczek
natka pietruszki
pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
przyprawa do mięsa
suszona włoszczyzna 1 łyżka
sól
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i posypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy po 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i pastę rosołową, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie gotujemy obrane, wymyte ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagęszczamy sos mąką. Sztuki mięsa podajemy z ugotowanymi ziemniakami, polanymi sosem i marynowaną papryką.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz