środa, 25 lipca 2018

Kiszka gryczana z mięsem i papryką.



Pikantna kiszka gryczana z mięsem, papryką i pomidorami suszonymi, idealna do pieczenia i smażenia.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg (zmielone przez sito 12 mm)
podgardle wieprzowe 15 dag
cebula 2 szt.
pomidory suszone 2 łyżki
kasza gryczana 4 szklanki
kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka
kasza jęczmienna pęczak 3 szklanki
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
bulion mięsny 16 szklanek
sos z ostrych papryczek 200 ml
świeży lubczyk drobno pokrojony pół pęczka
jelito wołowe cienkie, proste 5 m

Przyprawy:

pieprz ziołowy 2 łyżeczki
liść laurowy 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
majeranek 3 łyżki
sól do smaku

Wykonanie:

Zagotowujemy 16 szklanek wody z domową pastą rosołową. W między czasie smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę. Do gotującego się bulionu dodajemy wypłukane kasze i rozdrobnione mięso oraz skwarki z podgardla z cebulką. Dodajemy pozostałe przyprawy. Kasze gotujemy do momentu kiedy zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Wówczas kończymy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza ładnie nam dojdzie. Po 30 minutach mieszamy kasze i studzimy. W między czasie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie jelita wołowe. Ostudzoną kasze nadziewamy w jelita. Parzymy 30-40 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 10 minut. Kiszkę możemy piec, smażyć oraz spożywać na zimno.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz