środa, 25 lipca 2018

Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty.



Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty ugotowany na boczku wędzonym i kiełbasie śląskiej, nawet latem smakuje. Polecam.


Składniki:

młoda kiszona kapusta 70 dag
ziemniaki 3 szt. pokrojone w kostkę
wędzony  boczek 30 dag
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
2 garści pęczaku (żeby kapuśniak był treściwy)
puszka krojonych pomidorów
domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Przyprawy:

majeranek
czerwona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sól do smaku
pieprz do smaku


Wykonanie:

W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek z kiełbasą, tylko bez tłuszczu, bo na tym tłuszczu podsmażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, dodajemy pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży, dodajemy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidory krojone z puszki, mieszamy i gotujemy około 15 minut, jak trzeba to doprawiamy do smaku. Gotową zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz