poniedziałek, 16 lipca 2018
Kompot z czarnej porzeczki.
Kompot z czarnej porzeczki na zimę.
Składniki:
czarna porzeczka 1,5 kg
cukier 4 łyżki
woda przegotowana 600 ml
Wykonanie:
Porzeczki do kompotu wybieramy zdrowe i dojrzałe. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone owoce wkładamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, owoce powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz