Ogórki, korniszony, zrobione w zalewie słodko - kwaśnej. Idealne jako dodatek do dań obiadowych, kanapek lub sałatek.
Składniki:
ogórki gruntowe, korniszony 2 kg
liście laurowe 2 szt.na słoik
ziele angielskie 6 ziaren na słoik
czarny pieprz 2 ziarnka na słoik
gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
plasterki marchewki
czosnek ząbek na słoik
plasterek korzenia chrzanu na słoik
baldach kopru na słoik
Sposób przygotowania :
Zalewa:
składniki zalewy na 1 litr:
1 szkl. octu spirytusowego 10%
4 szkl. wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 6 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i liść laurowy, chrzan , ząbek pokrojonego czosnku, pokrojoną wzdłuż w paski marchewkę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz