Kotlety mielone z pieczarkami podane z ziemniakami i surówką z pomidorków, szczypioru i śmietany.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
małe pieczarki 12 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek
czosnek
cebula
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta pół szklanki
ziemniaki 8 szt.
pomidorki
śmietana kwaśna 18%
szczypior
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Opłukane, osuszone mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i majerankiem do smaku, dodajemy bułkę tartą i jajka, dokładnie wyrabiamy. Pieczarki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane pieczarki studzimy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety wkładając do każdego po 2 pieczarki. Uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy surówkę z pomidorków, szczypioru i śmietany. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z pomidorów.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz