wtorek, 31 lipca 2018

Smażony boczek z pieczarkami i cebulą.



Smażony boczek z pieczarkami i cebulą podane z chlebem jako gorąca przekąska.


Składniki:

boczek wieprzowy 1 kg
cebula 2 szt.
małe pieczarki około 28 szt.
sól
przyprawa do mięsa
chleb

Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek kroimy w duże kawałki, na około 10 szt. Każdy kawałek boczku solimy i nacieramy w przyprawie do mięsa. Przyprawione kawałki boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy pod przykryciem. Po kilkunasto minutowym smażeniu kawałki boczku przewracamy na drugą stronę, układamy pokrojone w pół plastry cebule, wymyte, osuszone pieczarki i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości boczku i pieczarek. Gdy boczek i pieczarki będą miękkie smażymy bez przykrycia na dużym ogniu w celu wyparowania powstałego sosu i ładnego zarumienienia pieczarek. Usmażone kawałki boczku i pieczarek podajemy z pieczywem(chlebem).






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz