Smażony boczek z pieczarkami i cebulą podane z chlebem jako gorąca przekąska.
Składniki:
boczek wieprzowy 1 kg
cebula 2 szt.
małe pieczarki około 28 szt.
sól
przyprawa do mięsa
chleb
Wykonanie:
Wymyty, osuszony boczek kroimy w duże kawałki, na około 10 szt. Każdy kawałek boczku solimy i nacieramy w przyprawie do mięsa. Przyprawione kawałki boczku układamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i smażymy pod przykryciem. Po kilkunasto minutowym smażeniu kawałki boczku przewracamy na drugą stronę, układamy pokrojone w pół plastry cebule, wymyte, osuszone pieczarki i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości boczku i pieczarek. Gdy boczek i pieczarki będą miękkie smażymy bez przykrycia na dużym ogniu w celu wyparowania powstałego sosu i ładnego zarumienienia pieczarek. Usmażone kawałki boczku i pieczarek podajemy z pieczywem(chlebem).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz