poniedziałek, 2 lipca 2018

Placki ziemniaczane (chrupiące) z wędzonym boczkiem i szczypiorem.



Chrupiące placki z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru. 


Składniki:

młode ziemniaki 10 szt.
boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
natka pietruszki
koper
szczypior pęczek
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sól 1 łyżeczka (do smaku)
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron, na chrupiące. Usmażone placki osączamy z oleju na papierowych ręczniczkach.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz