Polecam prażonki usmażone na patelni, też są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
ziemniaki 3 szt.
buraczki 2 szt. małe
marchew 1 szt.
cebula 1 szt. duża lub 2 szt. małe
boczek wędzony 5 dag
kiełbasa śląska 1,5 kiełbaski
olej rzepakowy 3-4 łyżki
Wykonanie:
Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki. Marchew, buraczki, ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy pokrojone buraczki z marchwią i ziemniakami. Po 10-15 minutowym smażeniu dokładamy pokrojony boczek z kiełbasą i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy warzywa będą robiły się miękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną w piórka cebule, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw, warzywa nie mogą być za miękkie, najlepsze takie troszkę twardsze. Uduszone prażonki podajemy na ciepło.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz