środa, 25 lipca 2018
Surówka do obiadu.
Bardzo smaczna surówka do dań głównych. Polecam.
Składniki:
kapusta biała 75 dag (1/4 główki 3 kilowej)
marchew 1 szt
cebula połowa
cebula czerwona połowa
papryka czerwona 1/4
papryka żółta 1/4
papryka zielona 1/4
Składniki do zalewy:
sól pół łyżeczki
cukier pół łyżeczki
olej z pestek winogron 50 ml
ocet jabłkowy 5% 50 ml
Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Surówkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz