środa, 25 lipca 2018

Surówka do obiadu.



Bardzo smaczna surówka do dań głównych. Polecam.

Składniki:

kapusta biała 75 dag (1/4 główki 3 kilowej)
marchew 1 szt
cebula połowa
cebula czerwona połowa
papryka czerwona 1/4
papryka żółta 1/4
papryka zielona 1/4

Składniki do zalewy:

sól pół łyżeczki
cukier pół łyżeczki
olej z pestek winogron 50 ml
ocet jabłkowy 5% 50 ml

Wykonanie zalewy:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Surówkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz