niedziela, 15 lipca 2018

Zupa gulaszowa z warzywami.



Zupa gulaszowa ugotowana na szynce wieprzowej z warzywami.

Składniki:

mięso z szynki wieprzowej 60 dag
papryka czerwona 1 szt.
papryka biała, stożkowa 1 szt.
korzeń pietruszki 2 szt.
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
lubczyk 3 gałązki
pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
ciemny sos sojowy 4 łyżki
pieprz ziołowy
czosnek
czerwona papryka mielona 1 łyżka
sól
mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę i smażymy na smalcu do zarumienienia się kostek. jeżeli kostki mięsa będą rumiane dodajemy na patelnię pokrojone papryki, korzeń pietruszki, marchew, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia warzyw. W między czasie gotujemy bulion z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się bulionu dodajemy całą zawartość z patelni, mieloną czerwoną paprykę, czosnek, ciemny sos sojowy i pokrojony lubczyk. Gotujemy kilkanaście minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku, zagęszczamy, chwilkę gotujemy i zakańczamy gotowanie. Ugotowaną zupę gulaszową możemy podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem lub z pieczywem.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz