wtorek, 21 sierpnia 2018

Klasyczne chili con carne.



Klasyczne danie meksykańskie. Do zrobienia dania możemy użyć mięsa wołowego jak i wieprzowego, warzywa, czerwoną fasolę i przyprawy. 


Składniki:

mięso wieprzowe lub wołowe 40 dag
cebula 1 szt. duża
czosnek 4 ząbki
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka ostra 1 szt.
marchew 2 szt.
pomidory 1 puszka
fasola czerwona 1 puszka
bulion warzywny 250 ml (1 łyżka pasty rosołowej + 250 ml wody)

Opcjonalnie:

natka pietruszki i koper

Przyprawy do smaku:

pieprz cayenne
oregano suszone
kumin
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka czerwona mielona

Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry, obrany czosnek kroimy w cienkie paski, marchew i papryki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 4-5 łyżek oleju, rozgrzewamy i wkładamy cebulę z czosnkiem. Cebulę dusimy do jej zeszklenia. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojone papryki i marchew, dusimy pod przykryciem 10 minut. Po 10 minutach duszenia wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę mięso, dusimy kolejne 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem  aż powstanie gęsty sos. Gdy mięso będzie ładnie uduszone dodajemy opłukaną w bieżącej wodzie fasolę i pomidory krojone, doprawiamy kuminem, oregano oraz pozostałymi przyprawami. Dusimy pod przykryciem kolejne kilka minut. Gotowe chilli con carne podajemy na gorąco z pieczywem, lub ugotowanym białym ryżem, lub plackami tortilli.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz