Gulasz drobiowy podany z kluskami szpecle.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
włoszczyzna suszona 2-3 łyżki
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 4 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
natka pietruszki
koper
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka do zagęszczenia sosu
śmietana 18% do zabielenia sosu 1 łyżka
kluski szpecle 50 dag
Wykonanie:
Kawałki kurczaka czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, gotujemy 30 minut w osolonej wodzie. Ugotowane ćwiartki studzimy, obieramy z mięsa, kroimy w kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do wywaru, dodajemy domową włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 15 minut do momentu zmiękczenia włoszczyzny. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą do smaku, zagęszczamy i lekko zabielamy gulasz. Doprowadzamy do zagotowania i kończymy przygotowywanie sosu. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany gulasz podajemy z kluskami szpecle.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz