Kotlety mielone z cielęcej łopatki podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
łopatka cielęca 70 dag
cebula połowa dużej
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta pół szklanki
ogórki gruntowe 6 szt.
koper
śmietana 18% 4-5 łyżek
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte, osuszone mięso mielimy z czosnkiem i połową cebuli. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czarnym, dodajemy jajka i bułkę tartą wyrabiamy do dobrego połączenia się składników. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy obrane, wymyte ziemniaki w osolonej wodzie. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą dodajemy koper, śmietanę i mieszamy. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz