Kotlety mielone z kurkami podane z ziemniakami i surówką z pomidorków, szczypioru i śmietany.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
marynowane w sosie własnym kurki 1 słoiczek
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek
czosnek
cebula
ziemniaki 8 szt.
pomidorki
śmietana kwaśna 18%
szczypior
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Opłukane, osuszone mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i majerankiem do smaku, dokładnie wyrabiamy. Kurki oddzielamy od sosu i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety wkładając do każdego po kilka kurek. Uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i robimy surówkę z pomidorków, szczypioru i śmietany. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z pomidorów.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz