wtorek, 14 sierpnia 2018

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.



Bigos ugotowany z kapusty słodkiej, poszatkowanej i kiszonej młodej kapusty, z dodatkiem pieczarek, boczku wędzonego, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wielu przypraw.


Składniki:

kapusta świeża 1,5 kg (poszatkowanej)
kapusta kiszona 1,5 kg (domowego kiszenia)
boczek wędzony 40 dag
kiełbasa śląska 2 szt.
łopatka wieprzowa 50 dag
pieczarki 60 dag
pomidory lima 2 szt.
korzeń pietruszki 2 szt.
mrożone śliwki węgierki 4 szt.
natka pietruszki tyle jak kto lubi
koper tyle jak kto lubi
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
czosnek 3-4 ząbki
papryka słodka mielona
liść laurowy mielony 1/3 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/3 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 200 ml
domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Wykonanie:

Do garnka wlewamy pół litra wody, wsypujemy poszatkowaną białą kapustę, dodajemy domową pastę rosołową lub kupną kostkę rosołową, pokrojony wędzony boczek i kiełbasę śląską lub inną. Gotujemy, podczas gotowania dodajemy oczyszczone, wymyte pieczarki, obrany, wymyty, pokrojony korzeń pietruszki, wymyte, pokrojone w kostkę mięso z łopatki i pokrojone mrożone śliwki. Gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Jeżeli kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka dodajemy lekko odciśniętą kapustę kiszoną i pokrojone pomidory. Gotujemy 90 minut. Kończymy wstępne gotowanie. Na drugi dzień gotujemy 90 minut, dodajemy przyprawy. Musimy podczas gotowania bigosu często go mieszać, to poprawia smak bigosu. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, koper i czosnek. Część ugotowanego bigosu możemy włożyć w słoiki a część skonsumować.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz