Smażone tylne ćwiartki z kurczaka, podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
ziemniaki 8-9 szt.
ogórki świeże 6 szt.
śmietana 18%
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do drobiu
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ćwiartki kurczaka czyścimy, płuczemy w bieżącej wodzie oddzielamy pałki od udek, przyprawiamy przyprawami i smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor, do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy mizerię z ogórków pokrojonych w plastry, doprawione pieprzem ziołowym i solą oraz pomieszanych z gęstą śmietaną. Usmażone kawałki kurczaka podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz