środa, 15 sierpnia 2018
Duszona szynka z pieczarkami i cebulą.
Duszona szynka z pieczarkami i cebulą, może być podana z pieczywem jako zakąska lub jako dodatek do ugotowanych ziemniaków lub sparzonej kaszy.
Składniki:
szynka wieprzowa 60 dag
cebula 4 szt.
pieczarki duże 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
smalec wieprzowy
Wykonanie:
Wymyte, osuszoną szynkę kroimy w kawałki 5 x 5 cm. Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki smalcu. Kawałki szynki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu do zarumienienia się mięsa. Na smażące się kawałki mięsa kładziemy oczyszczone i wymyte kapelusze większych pieczarek i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu. W między czasie obieramy cebulę i kroimy ją w pół plastry. Gdy pieczarki i mięso będą miękkie dodajemy cebulę i dusimy dalej pod przykryciem. Dusimy do momentu zmiękczenia cebuli, na koniec jeszcze możemy w razie potrzeby doprawić do smaku. Uduszone kawałki mięsa z pieczarkami i cebulą możemy podać z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz