niedziela, 5 sierpnia 2018

Papryka faszerowana mięsem mielonym z kurkami i ryżem.



Pieczone, faszerowane mięsem mielonym z ryżem i kurkami papryki.


Składniki:

ryż 50 g (pół woreczka)
olej - 2 łyżki
mięso mielone z czosnkiem i cebulą - 300 g
kurki w sosie własnym
słodka papryka - 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka żółta - 1 szt.
papryka czerwona 1 - szt.
papryka zielona - 1 szt.
ser żółty (starty na grubej tarce) 25 dag
szczypior pokrojony

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Mięso i kurki podsmażamy na 2 łyżkach oleju do przyrumienienia. Podsmażone mięso studzimy. Do ostudzonego mięsa dodajemy ryż i połowę startego sera. Z papryk odcinamy górną część, wycinamy gniazda nasienne. Górnych części papryk nie wyrzucamy. Papryki faszerujemy i układamy je w naczyniu żaroodpornym, obok układamy odcięte góry z papryk, na dno wlewamy odrobinę wody. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i pieczemy około 60 minut. Po 50 minutach pieczenia, papryki posypujemy pozostałym serem. Upieczone papryki przykrywamy odciętymi górami i podajemy gorące.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz