Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowym mięsem i kurkami. Żeby poczuć tą pyszność, musimy wszystkie składniki rozdrobnić tak jak podałam w przepisie. Zapiekanka podobna jest do babki ziemniaczanej, ale jest inna i inny ma smak, lepszy. Polecam.
Składniki:
ziemniaki 1,2 kg
mięso wieprzowe (najlepszy karczek) 60 dag
cebula 2 szt.
czosnek 6-7 ząbków (w zależności kto ile lubi)
kurki w sosie własnym 1 słoik
jajka kurze 2-3 szt. (ja dałam 2 duże)
mąka pszenna 1 szklanka
kasza manna 3 łyżki
natka pietruszki
koper
kiełbasa śląska 2 kiełbaski
tłuszcz do wysmarowania formy
Przyprawy:
sól 20 g (1 łyżka)
pieprz 1 mała łyżeczka
pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
majeranek 1 łyżka
Wykonanie:
Opłukane mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kostkę o wielkości 1 cm. Ziemniaki obrane ze skórki, wymyte kroimy także w małą kostkę o wielkości około 5 mm. Cebule i czosnek także kroimy bardzo drobno. Żadnych ze składników nie mielimy, bo to już nie będzie to, co ma wyjść. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, kurki osączamy na sitku i lekko odciskamy z sosu, dodajemy mąkę, kasze mannę, jajka i wszystkie przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper i mieszamy. W między czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Tak przygotowaną masę wkładamy do formy, na wierzchu rozkładamy pokrojone w grubsze plasterki kiełbaski śląskie. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczoną zapiekankę możemy podawać na gorąco z zimnym kefirem lub maślanką. Bardzo smaczna jest ostudzona i podsmażana.
Uwaga!!!
Do masy ziemniaczanej najlepsze jest mięso takie jak karczek, ale można też dodać tłustsze kawałki szynki i chudszego podgardla. Mięsa nie dajemy więcej niż połowa masy ziemniaczanej.
Smacznego!!!
No to się nazywa konkret danie. Ja w swojej wersji oprócz kiełbaski swojskiej z Zalasku dodaje od ZMKarol dodaję jeszcze boczek wędzony parzony również od Mistrza Karola.
OdpowiedzUsuń