wtorek, 28 sierpnia 2018

Przysmak z golonki.



Przysmak z golonki. Idealny do kanapek, bardzo smaczny. 


Surowiec:

golonka wieprzowa tylna bez skóry i kości - 90 dag

Przyprawy na 90 dag mięsa:

peklosól 16 g
sos sojowy 3 łyżki   
papryka słodka 3 g
pieprz czarny 2 g
czosnek 3 g
żelatyna 3 łyżki
osłonka barierowa (termokurczliwa)

Wykonanie:

Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości i skóry. Mięso tniemy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 3 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz