wtorek, 28 sierpnia 2018

Ostry sos z papryczek Cayenne i Habanero.



Gęsty, ognisty sos z papryczek Red Cayenne, Yellow Cayenne, Habanero. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.

Składniki:

papryczki Red Cayenne, Yellow Cayenne 1 kg
papryka habanero 80 dag
oliwa z oliwek 50 ml
cebula 10 dag
czosnek 50 g
woda 250 ml
miód 250 ml
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
ocet jabłkowy 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Prace przy papryczkach ostrych wykonujemy w rękawiczkach silikonowych lub gumowych. Musimy również mieć dobrą wentylację w kuchni podczas gotowania sosu. Papryczki myjemy, mielimy razem z cebulą i czosnkiem. Zmielone wkładamy do garnka emaliowego, dodajemy miód, ocet, startą skórkę z cytryny, sok z 1 cytryny, oliwę, wodę i dusimy około godziny w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez gęste sito. Przetarty mus doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy żeby zredukować wodę o 1/3 początkowej zawartości która była w garnku. Sos musi być gęsty. W między czasie wyparzamy w gorącej wodzie słoiczki, wycieramy i gorącym sosem napełniamy je. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowany sos wynosimy do piwnicy.










Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz