sobota, 25 sierpnia 2018

Swojska biała kaszanka na mięsie z golonki.



Swojska biała kaszanka zrobiona z 3 rodzajów kasz. Do kaszanki użyto mięso i skórę z golonki oraz skwarki z chudego podgardla i przyprawy. Jest idealna, upieczona na grillu lub na patelni.

Składniki:

kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka (200 ml)
kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka (200 ml)
kasza gryczana 2 szklanki (200 ml)
skóra z golonki 15 dag
mięso z golonki 50 dag
skwarki z podgardla 20 dag
wywar z gotowania golonki 8 szklanek (szklanka 200 ml)
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
jelita wieprzowe proste fi - 55-60 2 m

Przyprawy do smaku:

pieprz ziołowy 1 płaska mała łyżeczka
pieprz czarny 1 płaska mała łyżeczka
papryka ostra mielona 2 łyżeczki
słodka papryka 1 łyżka
majeranek 2-3 łyżki
sól do smaku
pomidory suszone (płatki) 1 łyżka
czosnek niedźwiedzi suszony 1 łyżka

Wykonanie:

Mięso i skórę gotujemy 1 godzinę, studzimy, kroimy w drobną kostkę, wywar przelewamy przez gęste sito. Wywar ponownie wlewamy do garnka w proporcji 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy, dodajemy pokrojone mięso, usmażone skwarki z podgardla, pastę rosołową i wszystkie przyprawy, doprowadzamy do zagotowania. W między czasie płuczemy kasze. Przed włożeniem kasz musimy spróbować smak wywaru. Do gotującego się wywaru dodajemy osączone z wody kasze i gotujemy do ich pęcznienia, tak na 70%. Gdy kasze i wywar będą gęstnieć kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasze ładnie dojdą. Sparzone kasze mieszamy i studzimy. Ostudzoną kaszą napełniamy wcześniej wymoczone jelita. Parzymy 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia kaszanki studzimy, możemy powiesić je na kiju na około godzinę i podmuchać wentylatorem. Ostudzone kaszanki są pyszne na zimno jak i pieczone zawinięte w folię aluminiowa na grillu.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz