Pyszny wiśniacz, upieczony na kruchym cieście z wiśni z nalewek, z cynamonem i wiśniową pianką. Polecam.
Składniki:
wiśnie z nalewek osączone 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy
Pianka:
białka z 4 jajek
cukier pół szklanki
kisiel wiśniowy
Wykonanie:
Do osączonych wiśni dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz