piątek, 10 sierpnia 2018

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków.



Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.


Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
kiszone ogórki 4 szt.
ziemniaki 3 szt.
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
natka pietruszki
natka kopru
1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
2 litry wody
śmietana 18% do zabielenia zupy
pieprz
sól

Wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy rosół z ćwiartek kurczaka, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. W między czasie w oddzielnym garnuszku gotujemy starte na wiórki ogórki kiszone, z kwasem z kiszonych ogórków, gotujemy do miękkości ogórków. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone natki pietruszki, kopru i łyżkę stołową domowej kostki rosołowej. Gdy starte ogórki będą miękkie dokładamy je do garnka z gotującą się zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę, około 5 minut gotujemy, żeby wszystkie składniki zupy dobrze się połączyły.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz